Is dat onkruid?

Gepubliceerd op 11 mei 2019 om 10:25

Onkruid is van dat snel groeiende groene spul dat in de tuin staat en tussen tegels groeit. Tenminste dat was het tot een paar jaar geleden voor mij. Ik zag ook wel dat al dit groene spul mooie bloemetjes had waar insecten op afkwamen.
Maar ach, het hoorde niet in mijn tuin thuis en al helemaal niet tussen de tegels.
Geen idee van wie ik die onzin geleerd heb, maar eruit met het onkruid was het devies. En zo zat ik in de tuin van mijn ouderlijkhuis dagen met een bot aardappelschilmesje tussen de tegels te pullenken.

Tegenwoordig weet ik wel beter, het groene snel groeiende spul hier in de tuin is ook geen onkruid meer maar kruid. Maar wat nou als alles kruid is, mag het dan allemaal blijven staan?
“Wat is nou de goede definitie van onkruid?” vroeg ik laatst aan Elidor.
“Nou zei hij eigenlijk is het heel makkelijk."   

“Gras op de camping, is gras en vinden we mooi, het staat op de plek waar we het hebben willen.”
“Gras tussen de tegels op het terras vinden we nog steeds mooi, maar staat niet op de plek waar we het hebben willen, dus is het onkruid!”

Er over nadenkend bekijk ik mijn tuin, Hmmm het lijkt een heel logische uitleg en hij lijkt ook wel te kloppen.
Ik kijk nog even goed rond, maar wat doe ik dan met die stinkende gouwe die net als het duizendblad en de look zonder look zelf een plek ergens in de tuin hebben gezocht? Hoe zit het met de vergeet-me-nietjes, die overal en nergens staan? En die kool plantjes die in de bloementuin opkomen in plaats van in de moestuin?

Tijdens de koffie leg ik dit nog eens voor, “Oh ja”, zegt hij met een grappig gezicht. “Als je de namen weet is het geen groen spul meer, maar een plant met een naam.”
Misschien moet er dan nog zoiets nog tussen in de bepaling wat is onkruid is.”

“Waarom wil je dit eigenlijk zo duidelijk hebben?”
“Nou dat lijkt me nogal logisch”, zeg ik. “Op het moment dat jij aan de gang gaat in de tuin ruk jij alles wat je niet herkent en op een plaats staat waarvan jij vindt dat het er niet mag staan eruit”. “Voor jou is het onkruid.”
“Terwijl ik weet wat het is, waar ik het voor kan gebruiken en ook al staat het niet op de plaats waar het ‘hoort’, voor mij is het kruid.”

 

Met een bedenkelijk gezicht schenkt hij nog een kop koffie in en zegt. “Wat doen we nou moeilijk Lin er zijn twee opties;”
“1, ik werk niet meer in de tuin en hij lacht daarbij heel hard“.
“2) ik roep ken je dit groene spul bij naam, moet het blijven staan of niet?”
Hij leunt achterover en geniet van zijn kop koffie en ik, ik denk dat ik voor optie 2 ga!

Mooie & Magische momenten gewenst,
Magische Maekplaetz


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.