Mooie Meidoorn

Gepubliceerd op 25 april 2019 om 07:00

Als ik over het campingland loop ruik ik overal het voorjaar.

Wat ik vooral ruik is de meidoorn die in sommige delen van de heg in bloei staat.
Het rare van de meidoorn bloesem vind ik altijd dat het op een afstand heerlijk ruikt, maar als je er heel dichtbij bent dan ruikt het naar kattenpies (niet lekker dus).
Ik blijf dan ook lekker op een afstand genieten van deze heerlijke bloesem/

De meidoorn is net als de eerder door mij beschreven Sleedoorn een hele oude struik/boom. In wat ik heb kunnen terugvinden blijkt dat de meidoorn waarschijnlijk in de bronstijd al werd gebruikt. Uit overblijfselen die ze hebben terug gevonden blijkt dat de Romeinen al gevlochten meidoorn gebruikte rond hun nederzettingen en in Europa werd de meidoorn ook zo gebruikt totdat het prikkeldraad werd uitgevonden.
Langzaam komen er zeker in de buurt waar wij wonnen weer steeds meer meidoorn hagen of in combinatie met sleedoorn en wilde roos geplante hagen terug in het natuurbeeld.

 

Tijdens mijn onderzoek naar de meidoorn kom ik veel leuke weetjes tegen, zo werd het hout vanwege zijn hardheid vroeger gebruikt voor het maken van de kamraderen in molens, de bessen van de meidoorn werden tijdens de 1e wereld oorlog gebruikt als koffie surrogaat en bij de Kelten werd er gehuwd als de meidoorn in bloei stond.

De meidoorn is het symbool voor lente, bloei, vruchtbaarheid, maagdelijkheid en seksualiteit. Samen met de zuster struik/boom sleedoorn is zij ook het symbool van witte en zwarte magie.

De Germanen hingen takken van de meidoorn aan hun huis om zo kwade geesten en spoken weg te jagen.
Volgens een zeer oude Franse gewoonte moet je op 1 mei een meidoorntak ik de mesthoop steken om zo te voorkomen dat door een pad een monster wordt uitgebroed.
En dan heb je nog een zeer bloederig onthoofdings verhaal uit Engeland, maar daar zal ik jullie op de vroege morgen niet mee belasten

 

In Nederland worden de 3 ijsheiligen ook wel haagdoornkoude genoemd en zouden veel rode bessen in het najaar een voorbode zijn voor een strenge winter. Afgelopen jaar is dat zeker niet het geval geweest, maar wie weet, de ijsheiligen zijn nog niet geweest……
Tot die strenge winter komt geniet ik nu nog mooi een van de geurige bloesem, maar dan wel op gepaste afstand.

 


Magisch Mooie momenten gewenst,
Magische Maekplaetz


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.