Magische bloem

Gepubliceerd op 18 april 2019 om 12:03

“Ik heb de vlindertuin niet gemaaid hoor dat komt volgende week of de week daarop wel als de paardenbloemen zijn uitgebloeid”, hoor ik Elidor onder aan de trap naar boven roepen.
Wat ben ik trots op hem dat hij zo goed rekening houdt met de bijen, hommels en vlinders, die in deze tijd van het jaar moeite hebben om hun eten bij elkaar te zoeken. De nectar en stuifmeel van de paardenbloemen bevatten veel eiwitten, die de insecten nu vooral nodig hebben om eitjes te maken en de kleine larven te voeden.

Met zoveel paardenbloemen op het land en in de vlindertuin kom ik bijna in de verleiding er een flink aantal te plukken om gelei te maken, maar ik besluit het dit jaar niet te doen.

Wist je trouwens, dat je van de paardenbloem(Taraxacum officinale) alles kunt eten?
Van de bloemen kun er heerlijke jam, gelei en siroop van maken. Of wat dacht je van wat jonge bloemknoppen verwerken in een omelet, met wat verse bieslook en een beetje geraspte kaas.
De bladeren zijn lekker om te gebruiken in salade of op een boterham met kaas, deze worden in de volksmond molsla genoemd.
De bladerkrop van een hele grote paardenbloem vind ik zelf veel weg hebben van een krop andijvie.
De wortels kun je roosteren en vermalen en dan net koffie opschenken en zo ook drinken.
Een lekker en veelzijdig bloemetje toch.

 

Maar als je denkt dat dat alles is, dan heb je het mis. Sinds de 16e eeuw is de paardenbloem erkend als officieel geneerkruid. Van delen van de paardenbloem kun je ook thee en tinctuur maken die helpen tegen bepaalde kwalen. Uiteraard moet je daar niet zelf aan beginnen, mits je de kennis bezit om dit te doen.
Wil je daar meer over weten, neem dan contact op met een erkent herborist.

Of wordt weer even kind, pluk een paardenbloem in pluis, doe een wens en blaas de pluisjesweg.
De pluis neemt je wens mee de wijde wereld in…….


Mooie & Magische momenten gewenst,
Magische Maekplaetz


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.