Zaadjes, Ostara en de haas

Gepubliceerd op 8 april 2019 om 12:30

Eerder deze dag hadden Alona en ik het over het feest Ostara en wat ik dan vier.

Na het thee drinken en een aantal ‘oude’ koekjes opgeknabbeld te hebben gaan we weer naar buiten. We gaan samen in de moestuin aan de slag.
We hebben het over de verschillende zaadjes en hoe je die in de grond stopt, waarom je ze nu pas plant.
Ik leg haar uit waarom je in de winter de tuin lekker zo laat als ze is en dat ik haar nu weer ga opruimen, zodat de nieuwe zaadjes voor de nieuwe voor de nieuwe voorraad goed kunnen gaan groeien.

 

Ze hark en ze veegt dan ineens kijkt ze me aan en zegt: “Is dat dan waarom de paashaas eieren rondbrengt?” vraagt ze. “Brengt die eieren rond om de voorraad op te maken?”
Gefascineerd door de kinder logica en wending van het verhaal van vanmorgen genomen heeft, ga ik een poging doen de verbinding tussen Ostara en de paashaas te leggen.

“Ja, dat is wel een rare hé een Ostara haas die met eieren rondhuppelt terwijl hij zelf geen eieren legt”.
Ik zie haar denken. “Of hij ging die eieren dan ophalen bij de kippen in de buurt en ze rondbrengen als cadeautjes bij ons, zodat wij weten dat de lente weer is begonnen?” zegt ze blij.
“Dat zou wel grappig zijn”, zeg ik,

“Maar wist je dat de Ostara haas eigenlijk eerst een kip was?”
Haar ogen worden groot, “Dat kan niet zegt ze beslist”.

“Toen de godin Ostara nog leefde had ze kippen. Een van die kippen die verstopte al haar eieren door de hele tuin”. “Dat vond Ostara niet leuk en op een dag was ze er zo klaar mee dat ze de kip voor straf veranderde in een haas”.
“Ze zei tegen de haas dat die alle eieren moest gaan zoeken”.

 

Ik weet dat er nog veel meer legendes zijn die met vruchtbaarheid enz. te maken hebben, maar die vind ik op dit mooie moment niet passen.
Ik weet ook dat de verhalen waarschijnlijk niet bewezen zijn, maar ik vind het zo een mooi verhaal en de uitleg is voor mij prima.

Alona vind het een leuk verhaal. Na een kleine stilte zegt ze: “Ik snap nu ook waarom de eieren een kleurtje hebben” “Dan kunnen wij ze nu makkelijker terug vinden net als Ostara vroeger”.
Ik lach, laat het erbij en we gaan samen wat zaadjes planten in de tuin om het begin van de lente te vieren en onze nieuwe voorraad aan te vullen.

Ik lach in mezelf, heerlijk zo een kind met fantasie en haar eigen kinderlogica.


Mooie & magische momenten gewenst,
Magische Maekplaetz


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.