Ostara, koekjes en thee

Gepubliceerd op 5 april 2019 om 15:00

"Binnenkort is het Pasen", zegt Alona, 8 jaar en lekker eigenwijs tegen me, "maar dat vier jij zeker niet? "  Ik zeg haar dat ik Ostara al gevierd heb. “Ja, maar dat is toch niet hetzelfde als Pasen?” zegt ze.

 

“Het is bijna hetzelfde, maar net even anders”.
Ik heb de terugkeer van de lente gevierd, de geboorte van de natuur. Je kunt het een beetje vergelijken met het verhaal uit de Bijbel, waarin met Pasen de wederopstanding(een soort geboorte) van Jezus wordt gevierd. In de laatste uitleg lijkt ze totaal niet geïnteresseerd en vraag met grote ogen. “Is Ostara dan ook een mens?”

Vroeger was een volk dat heten Germanen, die leefde in en met de natuur. Er bestonden toen nog geen wekkers, kalenders of mobiele telefoons, zij deden alles op aanwijzing van de natuur. Het feest Ostara is genoemd naar een godin.
Ostara is de godin van de lente en vruchtbaarheid die door de Germanen werd vereerd.

 

“Vereerd betekent toch dat mensen bloemetjes, lekkers en tekeningen bij een beeld neerleggen om dank je wel ergens voor te zeggen?”.
“Ja”, zeg ik. : Dat weet je goed zeg!”
“Vroeger had je geen foto’s dus maakte men beelden en later schilderijen om te laten zien hoe iemand er uitziet. Ook om niet te vergeten hoe iemand er uitzag als ze er niet meer in leven zijn”.

“Om te laten zien dat ze dankbaar waren dat de lente weer kwam en daarmee ook het seizoen dat ze zaadjes konden gaan planten voor hun eten legde de Germanen mooi en lekkere dingen bij haar neer”.
“Ze vierde feest dansten, zongen, maakte vuur om te laten zien dat ze dankbaar waren maar ook omdat ze blij waren dat de dagen weer langer werden.
Bij dat feest aten en dronken lekkere dingen om zo de oude voorraad van de winter op te maken.

 

“Ja, zodat er na de zomer weer nieuwe verse dingen in de huisjes konden” zegt ze met een glinstering in haar ogen. “Net als dat wij naar de winkel gaan om de koelkast te vullen, maar dan net even anders”, zegt ze wijs.

Ik geef haar een knipoog. “Zullen wij de oude voorraad binnen ook op gaan maken?” Ze lacht en zegt, “Ja lekker oude koekjes en thee” en huppelt voor me uit naar binnen.

 

Mooie magische momenten gewenst,
Magische Maekplaetz


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.