Er was eens.......

Gepubliceerd op 1 april 2019 om 12:30

Zo beginnen vele van ons wel bekende sprookjes. Terwijl ik de laatste afgebroken doornpunt van de sleedoorn uit mijn vinger pulk, vraag ik me af hoe de prins bij Doornroosje eruit gezien moet hebben nadat hij het gevecht aan ging met deze stuiken.
Zou hij net zoveel van de kleine afgebroken stekeltjes in zijn lichaam hebben gehad?
Ik probeer me voor te stellen hoe dat eruit gezien moet hebben……..

Als ik later met een kop koffie op het campingland de groene waas over de maasheg zie
bedenk ik me dat ik toch een zeer gelukkig mens ben. Ik neem deze kleine verdediging van de natuur dan ook op de koop toe.

Zo weken na Ostara, de viering van de terugkeer van de lente lijkt ook de maasheg weer haar kracht gevonden te hebben om er te zijn.
De Sleedoorn een struik met behoorlijk stevige prikkels staat in bloei met prachtig kleine witte bloemetjes. Die tegenstelling van de bijna dodelijke stekels en die tere kleine bloemetjes vind ik mooi.

 

Toen wij een aantal jaar geleden de maasheg gingen planten deden wij dit al eerste omdat wij het een mooie heg vinden. De tweede reden was dat wij op ons terrein zoveel mogelijk, planten, struiken en bomen willen plaatsen die hier in het gebied van oudsher voorkwamen.
Vroeger werd deze heg gebruikt om het vee binnen de percelen te houden.
Na de eerste wereld oorlog raakte de heg uit de gratie en gingen de boeren over op prikkeldraad, minder arbeids intensief dat snap ik best.
Hier in de omgeving zie je de restanten van deze heggen nog terug, maar dan in vorm grote bomen.

 

De maasheg bestaat uit Sleedoorn en Meidoorn in de Keltische mythologie worden deze twee bomen zuster bomen genoemd.
De meidoorn is de zomer zus is verbonden met het lichte deel van het jaar en staat voor witte magie. Meidoorn is verbonden met het jaarfeest Beltane, dat in het teken staat van vruchtbaarheid en voortplanting.

Sleedoorn is de donkere winterkracht, staat voor de donkere kant van het jaar en is daardoor verbonden aan het jaarfeest Samhain(Halloween), dat in het teken staat van het eren van onze voorouders.
Sleedoorn is een zeer geschikte boom voor het maken van magische en praktische voorwerpen. Zoals wandelstokken, knuppels, runen amuletten en kransen.
Gereedschap van sleedoorn hout dient met veel respect behandeld te worden, waarschijnlijk omdat de boom verbonden is met de godin Morrigan, die de winter en de dood vertegenwoordigd.

 

In veel sprookjes wordt de sleedoorn gezien als het kwaad. Even terug denkend aan de prins en zijn doornen avontuur.
Toch heeft de sleedoorn een prachtige andere kant.
Sleedoorn helpt negatieve energie om te zetten, daagt je uit je eigen leef patronen te doorbreken en doem denken te veranderen.
Met Nieuwjaar worden kransen van sleedoorn en marrentak als gelukskrans voor het nieuwe jaar gemaakt.

Nu ben ik nog meer onder de indruk van deze boom


Magische mooie momenten gewenst,
Magische Maekplaetz


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.