De ontdekkingsreis gaat beginnen

Gepubliceerd op 20 maart 2019 om 16:47

Een aantal jaar geleden besluit ik me in te schrijven voor een cursus kruidenleer .
Zolang als ik me kan herinneren, heb ik altijd al een voorliefde voor koken gehad, dus ik dacht dit is mijn kans.
Die zelfde zomer had ik ook al een boek over eetbare wilde planten gekocht. ‘Gewoon’ omdat mijn interesse er ligt en dat combineren met koken, nou helemaal mijn ding.

Hoewel de cursus omschrijving zeer duidelijk is, drijf ik op mijn kook wolk rustig door en schrijf me in voor de cursus. Deze duurt 8 maanden en buiten het detecteren van kruiden in het veld gaan we er ook leren olie, azijn en zalven te maken. Helemaal mijn ding besluit ik en zoals je al vermoed schrijf ik me in.
Een warm welkom over de mail was het resultaat en na een aantal weken wachten was de eerste cursus avond daar.
Gewapend met mijn plaslopers, tuinhandschoenen, het boek eetbare wilde planten én mijn kruiden mand ga ik op pad. Ik ben er klaar voor!

Oh ja ik vergeet te vertellen dat ik er tijdens een wandeling toevallig achter kom dat mijn vriendin Cara zich ook heeft ingeschreven voor deze cursus en we blijken op de zelfde avond les te hebben.
Op de eerste cursusavond worden we welkom geheten door Anne.

Ze geeft iedereen een knuffel en stelt zich aan mij voor en zegt met een grote glimlach, “Wij kennen elkaar nog niet wees welkom”. Een vreemd gevoel maakt zich van mijn meester. Deze mensen kennen elkaar allemaal al! Waarvan dan? En hoe dan?
Enigszins ongemakkelijk schuif ik aan tafel en kijk het geheel eens aan.
“Laten we een kort voorstel rondje doen”, besluit Anne. Hierin vertel je wie je bent, hoe oud je bent, welke ervaring je tot nu toe hebt met kruiden en wat je heel graag wil leren deze maanden.

 

Pffff, ik heb 7 mensen voor me dus ik kan even nadenken over wat ik nou precies wil leren, ja want welke ervaring ik heb met kruiden heb en wie ik ben, dat weet ik wel!
Althans tot cursist 1 gaat vertellen welke ervaring ze heeft en wie zij is, dacht ik toch zeker te weten wie ik ben en welke ervaring ik heb.
Bij cursist nummer twee voel ik me wat ongemakkelijk worden en wanneer nummer 5 aan de beurt is vraag ik me af of ik wel in de goede cursus ben beland.
Maar ja de docent heet Anne  en Cara zit in de les, ik zie overal potten met kruiden staan en boeken met hetzelfde onderwerp.
Nee, ik zit toch echt in de goede cursus!

Het in mijn beurt “Ik ben Linda Zonderwijk, ik ben 50 jaar en ik woon hier in een dorpje vlak in de buurt.”
“Ik hou ontzettend van koken en ben geïnteresseerd in kruiden, heb er veel in mijn tuin staan en ben benieuwd wat je daar allemaal nog meer mee kan doen”

 

"Tja? en of ik een Heks ben dat weet ik niet?" hoor ik mezelf zeggen, het klinkt kalm en over wogen.
In mijn hoofd vindt tegelijkertijd een ontploffing plaats en wat volgt is één grote chaos.
Ik voel dat het bloed uit mijn gezicht weg trekt en het enige dat ik Anne hoor zeggen is:

“ Fijn om je te leren kennen, jij was de enige waar ik nog geen gezicht bij had”.
Je hoeft geen heks te zijn om aan deze cursus deel te nemen, ga maar op onderzoek uit” Ze geeft me een geruststellende knipoog.

 

De rest van de avond gaat in een soort flits aan me voorbij, de plant die we behandelen is de Goudsbloem(Calendula Officinalis) ) zij en de hele eerste start van deze ontdekkingsreis heeft enorme indruk op mijn gemaakt.

 

Magische mooie momenten gewenst,
Magische Maekplaetz

 

Volgende halte: De Kruidentuin


 »